Följ

Sekretess och publicering – vad innebär ”Få uppmärksamhet”?

Vi på Spark anser att det är väldigt viktigt med sekretess. Vi vet också att det finns användare som skapar projekt som är avsedda för en begränsad målgrupp. Tänk dock på att projekt som skapas med Spark är avsedda att visas och delas offentligt. Även om alla publicerade projekt är märkta med ”noindex” i ett försök att få sökmotorer att ignorera dem, finns det ingen garanti för att alla sökmotorer respekterar den här taggen. Använd alltid ditt sunda förnuft när du skapar innehåll och tänk på att det kan ses av alla som har webbadressen och att det kan visas i sökmotorer.     

Definitioner:

  • Få uppmärksamhet: Om du aktiverar ”Få uppmärksamhet” när du publicerar ett projekt ger du oss på Adobe tillstånd att visa ditt projekt på vår webbplats. Det kan också omfatta platser som vårt inspirationsgalleri. I Spark Post och Spark Video hittar du ”Få uppmärksamhet” om du klickar på ”Dela” och ”Publiceringsalternativ”. I Spark Page visas alternativet direkt efter att du har klickat på ”Publicera”.

Vem kan se mitt projekt?

  • Innan du klickar på ”Skapa länk” i fönstret ”Dela” kan dina projekt bara ses av dig.
  • När du klickar på ”Skapa länk” i fönstret ”Dela” skapas en unik webbadress (URL). Alla som har tillgång till den här webbadressen kan visa ditt Spark-projekt. Du kan inaktivera den här webbadressen genom att klicka på ”Avpublicera” i alternativen för ditt projekt på sidan ”Mina projekt”.

Hur kan jag göra så att alla mina framtida projekt har ”Få uppmärksamhet” avstängt som standard?

Gå till dina inställningar i iOS-apparna genom att klicka på kugghjulsikonen högst upp till vänster. Klicka sedan på ”Begränsningar”. Där finns alternativet ”Standard är att inte visas”. Aktivera det här alternativet så stängs ”Få uppmärksamhet” av för alla kommande projekt.

På webben klickar du på användarikonen högst upp till höger på sidan Mina projekt. Välj sedan ”Inställning”. På din inställningssida finns avsnittet Begränsningar. Där finns också alternativet ”Standard är att inte visas”. Aktivera det här alternativet så stängs ”Få uppmärksamhet” av för alla kommande projekt.

Det här alternativet synkroniseras på alla dina enheter när du ändrar det.

(Obs! Om du använder ett Adobe ID som har skapats av din arbetsgivare eller skola (se definitioner för enterprise ID och federated ID här) kanske du inte kan se alternativet ”Få uppmärksamhet”. Det innebär att det har inaktiverats av systemadministratören).

Vad händer med sekretessen när jag delar en länk?

När du delar en länk på sociala medier, till kollegor eller genom att bädda in projektet på en annan webbplats, kan alla som har tillgång till webbadressen se ditt projekt. Dessutom kan dessa sociala medier och andra webbplatser vara listade i olika sökmotorer och i så fall kan ditt projekt bli offentligt den vägen. Om ditt projekt innehåller känslig information bör du tänka på var du delar länken till projektet.

 

 

Var denna artikel till hjälp?
7 av 10 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan