Sekretess och publicering – vem kan se mitt projekt?

Vi på Spark anser att det är väldigt viktigt med sekretess. Här är lite information om projekt som skapas på Spark, vem som kan visa dem och hur användare kan upptäcka dem.

Vi på Spark vet att vissa användare vill att deras projekt ska få maximal synlighet och vi jobbar med nya sätt att uppnå det via synlighet i sökmotorer.

För närvarande hindras alla Spark-projekt från att skickas till stora sökmotorer. Det finns dock många mindre sökmotorer som inte följer samma standarder så ditt projekt kan fortfarande visas.

Tänk på att projekt som skapas med Spark är avsedda att visas och delas offentligt. Använd alltid ditt sunda förnuft när du skapar innehåll och tänk på att det kan ses av alla som har tillgång till webbadressen.

Vem kan se mitt projekt?

• Innan du klickar på ”Skapa länk” i fönstret ”Dela” kan dina projekt bara ses av dig.
  • När du klickar på ”Skapa länk” i fönstret ”Dela” skapas en unik webbadress (URL). Alla som har tillgång till den här webbadressen kan visa ditt Spark-projekt. Du kan inaktivera den här webbadressen genom att klicka på ”Avpublicera” i alternativen för ditt projekt på sidan ”Mina projekt”.
  • Spark-projekt som skapats före den 9 maj 2017 och som är markerade med ”Få uppmärksamhet” kan visas i sökmotorresultat.
  • Äldre Spark-projekt som skapats före den 13 juli 2016 kan visas i sökmotorresultat om webbadressen till projektet finns med på andra webbplatser. Om du vill göra de här gamla projekten olistade kan du avpublicera dem, inaktivera alternativet ”Få uppmärksamhet” och publicera dem igen.

Vad händer med sekretessen när jag delar en länk?

När du delar en länk på sociala medier, till kollegor eller genom att bädda in projektet på en annan webbplats, kan alla som har tillgång till webbadressen se ditt projekt. Dessutom kan dessa sociala medier och andra webbplatser vara listade i olika sökmotorer och i så fall kan ditt projekt bli offentligt den vägen. Om ditt projekt innehåller känslig information bör du tänka på var du delar länken till projektet.